Forside Søgning
Ind til listen:

Hipparchos (Hipparch, Hippark)

÷190 - ÷125


Græsk astronom og geograf. Født i Nikæa i Tyrkiet. Han tilbragte formentlig det meste af sit voksne liv på Rhodos. Han anses for den videnskabelige astronomis grundlægger. Han kendte og benyttede babylonske data.

Før Hipparchos var astronomernes beskrivelser af himmelbevægelserne kvalitative. De talte f.eks. om cirkelbevægelser, men nævnte ingen størrelse af radius. Hipparchos beskrev med held Solens bevægelse på himlen; de forskellige positioner var angivet i grader, men man er lidt i tvivl om hvilket koordinatsystem på himmelkuglen han brugte. Oprindelig synes han at have målt positionen i forhold til fixstjernerne, men senere gik han over til at bruge forårspunktet som udgangspunkt. Han brugte altså himmelkoordinaterne længde og bredde, se under himmelkuglen her.

Hipparchos opdagelse af præcessionen stred mod den tidligere antagelse, om at fixstjernerne ikke har andre bevægelser end den daglige bevægelse om Jordens akse. Nu måtte man tilføje en ny, langsom rotation om linjen mellem ekliptikas poler.Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.