Forside Søgning Liste

Biografi af Charles Augustin Coulomb


1736 - 1806

Coulomb blev født i den franske by Angoulême, ca 100 km NØ for Bordeau. Hans forældre var vehavende, og han fik en uddannelse i fysik, sprog og litteratur. Dette blev suppleret med uddannelser i matematik, astronomi, kemi og botanik. Efter at han blev færdiguddannet i 1761 arbejdede han bl.a. i en årrække i Fransk Vestindien på øen Martinique, hvor han ledede byggeriet af Fort Bourbon i perioden frem til 1772. Efter at han var vendt tilbage til Frankrig begyndte Coulomb sideløbende med sine ingeniørforpligtelser at arbejde med fysik. F.eks fortælles det, at han på sit arbejde på skibsværfterne i Rochefort kunne bruge deres laboratorier ved sit arbejde i fysik.

Fra 1981 boede Coulomb i Paris, og han blev medlem af l´Academie Royale des Science. I årene fra 1784 til 1787 offentliggjorde han i selskabets årbøger 6 videnskabelige artikler. Den første artikel handlede om snoning af tynde tråde af metal, et emne, der kan virke lidt perifert, men som faktisk fik afgørende betydning for de følgende 5 artikler, der handlede om elektricitet og magnetisme. Disse artikler beskriver bl.a. den lov, der dag kaldes Coulombs lov, og som siges at kraften mellem to elektrisk ladede partikler er proportional med de to ladningers størrelse og omvendt proportional med kvadratet på afstanden mellem dem.

Efter starten på den franske revolution i 1789 blev han medlem af den komission, der skulle fastlægge nye enheder for vægt og mål.

Indtil 1802 var Coulomb fagligt aktiv, men så blev han syg, og han døde 1806.

Coulomb indvarslede en ny periode i fysikkens historie, hvor man i flere områder kunne foretage målinger med stor nøjagtighed med efterfølgende matematisk behandling. Han er senere blevet hædret på forskellig måde. Først og fremmest er enheden for elektricitetsmængde, nemlig 1 coulomb, opkaldt efter ham. Hans navn er også inskrevet på Eiffeltårnet.


Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.