Forside Søgning Liste

Jean le Rond D´Alembert

1717 - 1783

D´Alembert blev født som uægte barn af en forfatterinde og en kavalleriofficer. På fødselstidspunktet var faren bortrejst, og et par dage efter fødslen efterlod moren barnet ved indgangen til den kirke i Paris, der hedder Saint-Jean-le-Rond. Han blev så placeret i et børnehjem, men han blev snart efter adopteret af et parisisk ægtepar. Faren betalte hemmeligt for D´Alemberts uddannelse, og ved farens død i 1726 testamenterede han en formue på 1200 livres til D´Alembert.

D´Alembert startede i en privatskole og fortsatte studier på et Jansenistkollegium. Her lærte han bl.a. om Descartes, men afviste hans grundlæggende ideer. Han blev interesseret i matematik, og han skrev senere værdifulde matematikartikler.

Også spilteori var D´Alembert interesseret i. Her hævdede han fejlagtigt, at hvis man slår plat og krone, og for eksempel slår krone 4 gange i træk, så er sandsynligheden for at man slår plat næste gang større end 50%.

I 1741 blev D´Alembert medlem af Académie des Sciences. I 1746 blev han medlem af akademiet i Berlin og i 1748 blev han medlem af Royal Society i London

Da arbejdet på Den Store Franske Encyclopedi startede omkring 1750 blev D´Alembert redaktør sammen med Diderot. D´Alembert blev hovedansvarlig for fagområderne matematik og naturvidenskab. Han skrev over 1000 artikler i Encyclopedien. I 1757 blev en af D´Alemberts artikler udgangspunkt for en voldsom religiøs strid, og D´Alemberts arbejde med Encyclopedien blev afbrudt.

I 1781 blev D´Alembert udenlandsk æresmedlem af Det Amerikanske Akademi for Kunst og videnskab. I de sidste år af hans liv led han af en alvorlig sygdom, og da han var kendt som ateist, blev han begravet i en simpel umarkeret grav.Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.