Forside Søgning Liste

Biografi af Luigi Galvani


1737 - 1798

Galvani var født i Italien, i byen Bologna. Hans far Dominico var guldsmed, og hans mor Barbara var Dominicos fjerde kone. Forældrene havde råd til at betale en uddannelse for Luigi. Som stor dreng ville han helst have studeret telogi, men forældrene overbeviste ham om, at det skulle han ikke, og det endte med, at han studerede medicin. Lærebøgerne var typisk fra den græske oldtid. Han lærte også praktisk kirurgi, og det fik betydning for hans arbejde med dyrisk elektricitet. I 1761, da han var 24 år gammel blev han ansat ved universitetet i Bolonga som kirurg. Det var en betingelse at han offentliggjorde mindst én videnskabelig artikel hvert år, og det gjorde han lige til han døde.

På et tidspunkt begyndte Galvani at interessere sig for "medicinsk elektricitet". Det var et emne, som blev undersøgt fra midten af 1700 - tallet som konsekvens af de opdagelser inden for elektricitetslære, som blev gjort på den tid. Man kendte endnu ikke begrebet elektrisk strøm. Man kendte spændinger, som blev skabt af elektricermaskiner, og som blev opbevaret i leydnerflasker. Galvani lavede en lang række forsøg, hvor han undersøgte den indflydelse spændingen fra hans elektricermaskine havde på levende og døde dyr.


Galvanis forsøgsbord

På forsøgsbordet ses elektricermaskinen til venstre, og til højre står der en leydnerflaske. I forgrunden til venstre er der et stærkt forstørret billede af en dissekeret frø; øverst ser man den frilagte rygmarv. Det at Galvani havde en elektricermaskine på sit forsøgsbord, havde den uheldige konsekvens, at han fejlagtigt troede, at visse sammentrækninger i frøens muskler var forårsaget af elektricermaskinen. Den virkelige grund til sammentrækningerne blev først iagttaget af Galvanis hustru. Hun opdagede nemlig, at musklerne i en dissekeret frø undertiden reagerede, når hun rørte ved dem med sin kniv, og det fandt Galvani meget interessant, men han arbejdede ikke videre med denne iagttagelse. Det gjorde derimod Volta, der gik i gang med at studere de iagttagne muskelsammentrækninger.

Lokalt er der stadig respekt for Bolognas berømte videnskabsmand; på billedet vise vi byens statue af Galvani. Den står på Piazza Luigi.

Når man skal beskytte stål mod rust, kan man overtrække stålet med et tyndt lag zink. Man siger, at jernet er galvaniseret, til ære for Galvani.

Der er også et krater på Månen, der er opkaldt efter Galvani.

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.