Forside Søgning Liste
Ind til listen:

Alessandro Volta


1745 - 1827
Læg mærke til voltasøjlen. Den står på bordet nederst på billedet

Volta blev født i den lille norditalienske by Como. Voltas forældre var adelige, og hans hustru Teresa Perigrini var også adelig. De fik tre sønner Zanino, Flaminio og Luigi. Volta fik en god uddannelse. I 1774 blev han professor i fysik i den kongelige skole i Como, og i 1779 blev han professor i eksperimentalfysik ved univesitetet i Pavia, en stilling han beholdt til kor tid før han døde.

I 1791 diskuterede han med Luigi Galvani om betydningen af Galvanis eksperimenter med dyrisk elektricitet. Galvani mente at elektriciteten stammede fra de frøer, som han benyttede i sine eksperimenter. Volta mente, at de iagttagne reaktioner i frøernes muskler skyldtes elektricitet dannet ved kontakt mellem to forskellige metaller. Volta havde mest ret, men han var ikke klar over at en stor del af elektriciteten stammede fra de fugtige plader i voltasøjlen og fra saltvandet i bægerbatteriet. Volta var dog storsindet nok til at kalde det elektriske fænomen galvanisme.

Blandt dem, der beundrede Voltas opdagelser var Napoleon Bonarparte, der var kejser af Frankrig i begyndelsen af 1800 - tallet. Volta opnåede en form for venskab med Napoleon, der tildelte Volta adskillige hædersbevisninger. Bl.a. blev han i 1810 udnævnt til greve. Napoleon inviterede Volta til Paris for at holde foredrag i l´Academie Royale des Sciences. På billedet til venstre ser man Volta under foredraget demonstrere nogle af sine opdagelser for Napoleon og en række andre fornemme interesserede. Midt på bordet står der en voltasøjle, og til venstre vises der et kemisk eksperiment. Jeg gætter på at det er et eksperiment med den brændbare luftart methan, som Volta opdagede i 1778. I dag spiller methan en voldsom rolle i naturen.

Selv om Volta var berømt som en dygtig videnskabsmand, trak han sig som ældre mere og mere tilbage til privatlivets fred. Hans navn er selvfølgelig velkendt, fordi spændingsenheden volt er opkaldt efter ham. Nedenfor viser vi en pengeseddel og et frimærke, begge med portrætter af Volta og med billeder af voltasøjlen.

   

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.