Forside Søgning Brugsanvisning Liste
Ind til listen:


Friedrich Bessel, 1784-1846,

Bessels forældre var tyske og uden højere uddannelse. Allerede som 14-årig blev han sat i lære i et firma, der stod for en masse import og eksport. Her blev han interesseret i navigationsproblemer til søs, og problemet med at bestemme længdegraden gjorde ham interesseret i astronomi. Han blev åbenbart hurtigt dygtig, for allerede i 1804 foretog han en baneberegning for Halleys komet. Beregningen var baseret observationsdata fra 1607. På den baggrund blev han ansat som assistent ved et privat observatorium i Lilienthal lidt nord for Bremen.
I 1810 ansatte den preussiske kong Frederick Willam III Bessel som leder af opførslen af et nyt observatorium i den preussiske by Königsberg. Til højre viser vi et billede af det færdige observatorium. Her arbejdede Bessel indtil han døde i 1846. Læg mærke til, at de to øverste etager af tårnet kan drejes. Der er en revne i dem, som kan åbnes og lukkes. Det medførte at kikkerten indenfor var så godt som muligt beskyttet mod påvirkning af blæst. Mens han overvågede opførslen af observatoriet, beregnede han 3222 stjernepositioner baseret på på Bradleys iagttagelser i midten af 1700-tallet.

Bessels mest betydningsfulde arbejde var, at han som den først bestemte afstanden til en stjerne. I vores "mere" beskriver vi dette arbejde, men vi kan ikke gå i detaljer med det, fordi Bessel brugte meget komplicerede matematiske og sandsynlighedsteoretiske metoder.

Bessel han havde uddannet sig selv, som man siger var han autodidakt. Alligevel var han også som matematiker meget kreativ. Han definerede de såkaldte besselfunktioner, som er meget nyttige i kompliceret fysik.

Bessel blev gift med Johanna, hvis far var kemiker. De fik 2 sønner og 3 døtre.

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.