Forside Søgning Brugsanvisning
Ind til listen:

Biografi af Jean-Baptiste Biot


1774-1862

Biots far hed Joseph Biot. Han var ansat ved det franske finansministerium, så der var tale om en overklassefamilie. Jean-Baptiste Biot blev uddannet ved École Polytechnique, en institution der var præget af militæret. Han arbejdede ved militæret indtil han blev udnævnt til professor i matematk i 1797.

Omkring år 1800 blev Biot professor i fysik, og han blev medlem af de franske Videnskabernes Selskab. I 1804 var han med på en ballonopstigning med videnskabeligt formål. Det var en varmluftsballon. De kom 7 km. op, en højde der var farlig på den tid. De målte nok højden med et barometer, men de kunne vel også finde højden ved at bestemme vinklen mellem to sigtelinjer fra ballonen til positioner under dem. En af de ting, de målte deroppe, var den magnetiske feltstyrke. De fandt at feltstyrken var den samme som på Jordens overflade. Biot bidrog til fysikkens udvikling med en lang række artikler. Blandt emnerne er lyslære, magnetisme og astronomi.

Den 26.april 1803 faldt der en sværm af meteorer ned i den lille by L'Aigle i Normandiet i Nordfrankrig. Der var mere end 3000 meteorer, og det franske Akademi valgte at sende den 29-årige Biot for at samle information om meteorerne. Det var få år efter at videnskaben havde erkendt, at meteorer er faldet ned på Jorden fra verdensrummet. Biot skrev en bog på 46 sider om meteorfaldet i L'Aigle, og han fremhævede at meteorerne kom ude fra verdenrummet. Billedet viser et meteor fra L'Aigle. Det vejer ca 20 kg.


Forsiden af Biots lærebg i analytisk geometri

Biots bog om meteorfaldet i L'Aigle spillede en afgørende rolle for udviklingen af en teori om meteorer. Efter hans tid blev der hurtigt færre og færre videnskabsmænd der var tilhængere af Aristoteles udsagn om at meteorsten var almindelige sten, måske var de ramt af et lyn.

Biot arbejdede også med lyslære. På Biots tid var det almindeligt at opfatte lys som en bølgebevægelse, men i sine undersøgelser af lyset antog Biot, at lys er en strøm af partikler.

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.