Forside Søgning Brugsanvisning Liste
Ind til listen:

Biografi af Ányous Jedlik


Ányous Jedlik
1800 - 1895

Jedlik arbejdede som ingeniør, opfinder, fysiker og også som benedictinsk præst. Han blev født i byen Zemné, der dengang lå i kongeriget Ungarn, men som i dag ligger i Slovakiet. Hans gymnasieuddannelse foregik i Bratislava, men senere blev han benediktinermunk, og blev uddannet på latin. Hans latinske navn var Stephanus Anianus. Han underviste på benedektinerskoler frem til 1839, og tidligt i denne periode konstruerede han verdens første elektromotor, som vi beskriver i vores mere, der er link for oven. Motoren befinder sig nu i et museum i Budapest, og på museet fortæller de, at den stadig roterer perfekt.

Fra 1839 blev Jedlik ansat ved Budapests videnskabelige universitet i afdelingen for fysik og mekanik. Her arbejdede han i 40 år, fra 1863 som rektor. I 1845 begyndte han som den første universitetslærer i Ungarn at undervise på ungarsk i stedet for på latin. Hans fætter Gergely Czuczor, der var sproglig uddannet fik, Jedlik til at udarbejde en teknisk og fysisk ordbog på ungarsk.

Senere i livet konstruerede Jedlik andre elektromagnetiske apparater, men dem vil vi ikke beskrive her.

Billederne ovenfor viser, at der er stor respekt for Jedlik nede i Ungarn. Billedet til venstre er taget i hans fødeby Zemné, og til højre ser man Jedlik sammen med hans fætter Gergely Czuzor i byen Györ. Czuczor forfattede nationale sange, som blev meget populære. Han deltog i frihedsbevægelsen vendt mod den habsburgske regering.

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.