Forside Søgning Brugsanvisning
Ind til listen:

Biografi af Johann Wilhelm Ritter


Johann Wilhelm Ritter
1776 - 1810

Ritter var født i byen Chojnov i området Leginica. Dette område var på Ritters tid en del af Preussen, men nu ligger det i Polen. Ritters interesse for fysik og kemi startede allerede da han var 14 år. På det tidspunkt kom han nemlig i lære på et lokalt apotek, og blev meget interesseret i kemi.
I 1796 startere Ritter på lægestudiet i den tyske by Jena. Senere startede han eksperimentelle undersøgelser i kemi og elektricitetslære. Ritter blev meget optaget af den såkaldte romantiske bevægelse, en filosofisk retning, der der var meget præget af den tyske filosof Friedrich Wilhelm Joseph Schelling. Den romantiske bevægelse fik vist ikke betydning for fysikkens udvikling.
Ørsted besøgte Jena i 1801, og han og Ritter blev gode venner. Den romantiske bevægelse fik ikke betydning for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, men den fik betydning for andre sider af Ørsteds arbejde. Nogle af Ritters videnskabelige arbejder var korrekte resultater i fysik og kemi; dem beskriver i i vores Mere. Men Ritter påstod også en række resultater, der var udsprunget af den romantiske skoles tankegang, og som ikke var korrekte, fysisk set. Dem giver vi et par eksempler på herunder.

Universitetet i Jena på Ritters tid

Ritter hævdede, at Jorden har elektriske poler, som man kunne finde frem til, ved at undersøge påvirkningen af polerne på en nål, der bestod af to sammenloddede metaller. Det giver en form for mening, for Ritter troede de to metaller ville gøre nålen elektrisk, og så ville den jo blive påvirket af de elektriske poler. Men der var jo ikke sådanne poler.

Ritter mente også, at man kunne spalte vand i dets to bestanddele, ved i stedet for en voltasøjle at bruge en række magneter. Sådan er det ikke.

Ritter blev gift i 1804, og de fik 4 børn. Ritter fik aldrig en fast stilling, så han kunne ikke tjene nok til at forsørge familien. Han døde som en fattig mand i 1810.

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.