Forside Søgning Brugsanvisning
Ind til listen:

Biografi af Felix Savart


1791-1841

Savart var søn af Gérard Savart, som var uddannet ingiør, en titel som dengang betød militært uddannet. Savart studerede til læge i Metz, og han fortsatte disse studier ved universitetet i Strasbourg. Han blev færdiguddannet læge i 1816. På dette tidspunkt lærte han Jean-Baptiste Biot at kende.

Ørsted rundsendte den 21. juli 1820 sin beskrivelse af, at en ledning med strøm skaber et magnetfelt omkring sig, og allerede og den 30. oktober 1820 kunne Biot i et foredrag fremlægge en beskrivelse af Biot og Savarts lov. Denne lov indeholder den første kvantitative beskrivelse af hvordan magnetfeltet omkring strømførende ledning ændrer sig med afstanden fra ledningen. For oven er der link til vores beskrivelse af loven.

Som fysiker interesserede Savart sig mest for læren om lyd, og han beskrev udførligt de toner som en violin kunne frembringe. Han konstruerede noget som kaldes Savarts Hjul, som gjorde det muligt for ham at studere hvilke frekvenser mennesker kan høre. Billedet til højre viser en portrætstatue af Savart. Statuen står i Paris

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.