Forside Søgning Brugsanvisning Liste
Ind til listen:

Biografi af Thomas Young


Thomas Young
1773 - 1829

Thomas Young blev født i området Somerset, ca. 150 km vest for London. Allerede to år gammel kunne han læse, og som 13-årig havde han godt kendskab til en række sprog, bl.a. latin og græsk, og han havde læst Newtons "Principia". Youngs forældre var fattige og de tilhørte den religiøse sekt, der kaldes Kvækerne. Youngs bedstefar hjalp ham, så han kunne studere, og han studerede ved universiteterne i London, Edinbourgh¨og Gøttingen.

Young arbejdede i nogle år som læge, og under dette arbejde blev han interesseret i det menneskelige øjes struktur. Det er velkendt at vi hurtigt kan skifte fra at se en ting nærved skapt til at se en ting længere væk skarpt. Young beskrev den struktur i det menneskelige øje, som gør dette muligt. Til højre viser vi Youngs egen tegning af et snit i det menneskelige øje. Længst til højre på tegningen ved L starter synsnerven. I den transmitteres synsindtrykket til hjernen. Lyset kommer ind i øjet fra venstre, og det brydes en smule i den forreste, gennemsigtige nethinde ved A. Derefter passerer lyset pupilåbningen ved B og derefter kommer det ind til øjelinsen C. Young fandt så ud af at der rundt langs linsens ydre kant var en cirkulær muskel. Når vi pludselig kan se en ting nær ven øjet skarpt, skyldes det at denne muskel strammes, så krumningen af C forøges. Resultatet er, at der bliver skabt et skarpt billede på nethinden. Herunder viser vi en moderne tegning af menneskets øje. Youngs muskel er nr. 6. Ligheden med Youngs tegning er slående!

Young opdagede hurtigt at det følelseladede arbejde som læge ikke passede til hans sind.

Som sproginteresseret bidrog Young til tydningen af det oldægyptiske skriftsprog hieroglyffer, men han skiftede hurigt til fysik, og han skrev en afhandling om lyden. Kritik af hans arbejder tog han sig meget nær, og det bidrog til at hans helbred blev meget dårligt, og han døde allerede som 56-årig.

Youngs vigtigste arbejder i fysik handlede om lyslære, og de udkom i perioden 1801-1804. En engelsk kollega skrev om ham at "hans talent var stort, hans arbejdskraft utrættelig, hans liv var pletfrit og hans tro var ortodoks, men tolerant".

Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.