Forside Søgning Liste


Biografi af Euclid (Euklid)

÷330 - ÷260


Lidt historie

Euclid var en græsk-hellenistisk matematiker og fysiker fra Alexandria (i Ægypten). Han var en af grundlæggerne af Akademiet i Alexandria og har måske været elev af Platon. Den hellenistiske eller alexandrinske kultur blev skabt af den makedoniske kong Alexander den Store (÷356 - ÷323), som erobrede næsten halvdelen af den da kendte verden. Skønt hans rige politisk set faldt fra hinanden efter hans død, beholdt de græsk-makedoniske herskere kontrollen over kulturen i byerne og hos overklassen. Her blomstrede både det græske sprog og den græske kultur fortsat.

Euclids arbejde

Man tror ofte, at Euclid var den græske Oldtids største matematiker, fordi hans værk Elementer ud over et stort omfang geometri også rummer den første overleverede aksiomatiske og deduktive fremstilling af matematiken. Med Euclid blev matematikken formaliseret. Men man mener i dag, at de fleste af de svære sætninger stammer fra Eudoxos (se ÷345).

Euclid arbejdede også inden for astronomi, optik, perspektivlære og musik og lyd. I Euclids skrift Om Skalaens Inddeling gennemgår han lydlæren på den samme aksiomatisk-deduktive måde som i sin geometri. Denne metode, som blev meget brugt også i fysik op til Newton, var hæmmende for fysikkens udvikling end men ikke for matematikkens.Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.