Forside Søgning Liste

Niccolò Fontana Tartaglia

Ca. 1500 - 1557


Tartaglia blev født i Republikken Venedig (som det hed dengang) i Italien. Han var en udpræget renæssanceskikkelse. Han var stort set selvlært og arbejdede som bogholder, videnskabelig ingeniør og kartograf ( i de to sidste fag ofte som militæringeniør); men han er mest kendt som matematiker. Som fysiker arbejdede han bl.a. med ballistik, dvs kanonkuglers bane, og han kan ses som en forløber for Galilei. Tartaglia udførte mest forsøg, mens Galilei også arbejdede med matematiske udregninger.

Han havde en svær barndom. Hans far, Michele Fontana, blev myrdet i 1505, og i 1512 blev Niccolòs hjemby, Brescia, indvaderet af franske soldater, som myrdede løs og skamferede byens indbyggere, herunder Niccolò. Niccolòs kæbe og gane blev skamferet, så han siden ikke kunne tale normalt, og det gav ham tilnavnet Tartaglia, dvs stammeren.

Tartaglia kunne mange sprog og oversatte en del af de klassiske videnskabelige værker fra den græske Oldtid. Han oversatte bl.a. Euclids Elementer til italiensk i 1543 (ét af de vigtigste bidrag til matematikken). Det var første gang Euclid blev oversat til et nationalsprog. Tartaglia oversatte også Archimedes til italiensk i 1551. Archimedes var måske Oldtidens største matematiker. Det var først i Renæssancen, at vesteuropæiske forskere begyndte at bruge nationalsprogene (se bl.a. Stevin og Galilei).

Som matematiker er han mest kendt for sine bidrag til algebra. Han fandt løsninger til visse typer trediegradsligninger; men han hemmeligholdt sine løsninger, fordi han gerne ville udfordre andre matematikere og måske tjene penge på sine løsninger. En samtidig matematiker, Gerolamo Cardano, lokkede imidlertid løsningerne ud af Tartaglia mod at love ikke at offentliggøre dem. Men tredie- og fjerdegradsligninger var datidens forskningsfront i matematik, så der kom også andre bud fra andre matematikere. Derfor besluttede Cardano (som også var noget af en slyngel og spiller) at offentliggøre Tartaglias løsninger sammen med andres og egne bidrag. Cardano krediterede de andre bidrag; men alligevel blev Tartaglia voldsomt fornærmet, og der startede en bitter prioritetsstrid. Prioritetsstridigheder er også dukket op mange andre gange i videnskabernes historie.



Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.