Forside Søgning Liste

Giordano Bruno

1548-1600


Giordano Bruno var en italiensk humanist og filosof, som oprindelig var dominikanermunk.

I 1576 flygtede han fra inkvisitionen i Rom, og som omstrejfende filosof gik han i felten mod den officielle kirkelære, både den katolske og den protestantiske. Han var også modstander af Aristoteles. Derimod troede han på Kopernikus' nye verdensbillede, hvor Jorden ikke længere er i centrum for planetsystemet, og det skrev han om i 1584 i Askeonsdags Middag. Bruno var også tilhænger af Nicolaus Cusanus' (se 1450) ideer om, at verdensrummet er uendeligt, og derfor ikke har et centrum, og det skrev Bruno om i Dell' Infinito. Hans tredie kongstanke var stedbestemmelsens relativitet i rummet, dvs at himmellegemernes positioner kun kan angives i forhold til hinanden.

I 1592 blev Bruno anklaget af inkvisitionen i Rom for at udbrede de ovenfor nævnte teorier, og i de næste 8 år blev han holdt i fængsel i Rom. I 1600 blev han dømt som "hårdnakket kætter" og brændt på bålet i Rom. Han regnes for den første "martyr for naturvidenskab". I 1889 blev der rejst en statue til hans minde i Rom.

Galilei selv blev to gange (1616 og 1633) anklaget af inkvisitionen i Rom for ligeledes at være kopernikaner; men han tog ved lære af Brunos' endeligt og afsværgede sig offentligt kopernikanismen. Men han var ikke overbevist indeni.Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.