Forside
Søgning
Liste |
Newtons fjenderI London-årene, dvs. efter 1696, hvor Newtons kreativitet var forsvundet, blev han et magtmenneske. Var man uvenner med ham, blev ens karriere og sågar ens eftermæle ødelagt. Det gjaldt også for nogen, der var venner med en af Newtons fjender. Hans syn på naturvidenskab blev enerådende. Man snakker om newtonianismens ideologi. Han fik den fulde magt i Royal Society og udnyttede den som instrument i sine kampe mod "fjenderne". Han og hans tilhængere snød så vandet drev fra dem. Nogle af hans fjender (f.eks. Leibniz) og deres venner snød også, men ikke helt så grotesk som Newton-fraktionen. Og der var ingen af modstanderne, der havde samme magt og dermed muligheder for undertrykkelse. Her kommer nogle eksempler på snyderiet: Leibniz tilbagedaterede f.eks. breve for at bevise, at han var tidligt ude med sin differentialregning! Newton "pyntede" også på sin hukommelse med samme formål! Desuden (mis)brugte Newton Royal Society ved at lade som om, der var nedsat en "uvildig" kommission, mens det i virkeligheden var ham selv, der dikterede sin noget misvisende version af historiens gang! Newtons mange "krige" gik også ud over de falskmøntnere, han fik hængt i sin egenskab af chef for "The Royal Mint". Selv hans akademiske krige fortsatte ofte efter døden og ind i eftermælet. Men efter Newtons død i 1727, tabte hans fraktion i Royal Society magtkampen, og Hans Sloane (1660-1753) blev udnævnt til ny præsident. Sloane var en fornuftig og afbalanceret mand, helt modsat Newton. Sloane sørgede for, at dygtige "tabere" fra Newton-tiden fik genoprejsning. Det gjaldt bl.a. Stephen Gray (1666-1736), der somme tider kaldes "elektricitetslærens fader". Herunder følger omtaler af de fire mest betydelige af Newtons fjender: Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)Newtons konflikt med Leibniz var den værste og mest opslidende, og selve konflikten og dens efterdønninger hærgede Europa i ca. 100 år.
Leibniz kritiserede også Newtons fysikfilosofi: Newton opererede med "det absolutte rum" og "den absolutte tid", og det mente Leibniz var meningsløst. Selve tyngdekraften (gravitationskraften) er en såkaldt fjernvirkning, og det faldt mange af datidens fysikere, især på det europæiske kontinent, for brystet. Det er der ikke noget at sige til. Man må jo stadig undre sig over hvordan det ene legeme ved, at det andet er der. Men Newton kom med gravitationsformlen, som godt nok ikke fjerner den undren, men som i stedet beskriver fænomenet kvantitativt. Hvor Newton blev begravet med stor pomp og pragt i Westminster Abbey, så døde Leibniz i ensomhed og fattigdom. Leibniz var ellers fagligt set Newtons ligemand. Leibniz havde i årevis slidt sig op som embedsmand ved det hannoverianske hof i Tyskland, men alligevel blev han ladt tilbage, da hans kurfyrste rejste til England i 1714 og blev udnævnt til kong George 1. (1660-1727). Hvorimod Newton hele tiden overlevede de politiske ændringer og endda endte med at blive adlet og begravet i Westminster Abbey som en fyrste. -Se gravmælet nederst på siden. Desværre blev enden på konflikten mellem Newton og Leibniz, efter at de begge var døde, at matematikken og fysikken i Europa blev delt op i to lejre: Den engelske og den kontinentale. Og kreativiteten lå hos den sidste fløj, mens engelsk matematik og fysik stivnede efter Newtons død. Pga. autoritetstroen over for Newton og det ideologiske pres, var der flere opfindelser og opdagelser, der blev bremset i England i denne periode, f.eks. bølgeteorien for lys. Robert Hooke (1635-1703)Konflikten mellem Newton og Hooke startede allerede i 1672 efter publikationen af Newtons første artikel. Den handler om at hvidt lys er sammensat af lys med mange forskellige farver. Den var så revolutionernde, at bl.a. Hooke straks kom op på mærkerne med kritik. Kritikken fra Hooke og andre fysikere kom som et chok for Newton. Det fik ham til at være mere varsom med at publicere senere. Hooke var først og fremmest eksperimentator. Newton lavede mange fine eksperimenter med lys og farver, men hans hovedindsats som fysiker var nok alligevel mekanikken, som han skrev om i sin Principia, og den var meget matematisk. Hooke arbejdede som eksperimentator i Royal Society, og i 1677 blev han sekretær her. Da han døde i 1703, slog Newton til og lod sig udnævne til præsident for Royal Society. Det var også først, da Hookes død gav Newton forsikring om, at der ikke ville komme mere kritik fra denne kant, at Newton offentliggjorde sit andet hovedværk Opticks i 1704.
Også Hooke døde fattig og ensom. Svaret på, hvorfor det blev Newton, der "vandt" krigen med Hooke, ligger måske dels i, at Newton var bedre til matematik og matematisk fysik, end Hooke. Dels ligger det måske også i, at Newton var en sand mester i ondskabsfuldheder. Også på dette felt overgik Newton alle sine "fjender"! Hvis du vil vide mere om Hooke og hans konflikter med Newton, så kan du læse om det i vores biografi af Hooke. John Flamsteed (1646-1719)Flamsteed var en engelsk astronom, der i 1675 blev udnævnt til den første "Astronomer Royal" ved det nyåbnede Greenwich Observatorium. Hans livsværk var at beregne nøjagtige tabeller for månens bevægelse og stjernernes positioner. Sådanne tabeller var vigtige af hensyn til navigationen, da de kunne bruges til bedre at bestemme længdegrader til søs. I en tid, hvor England var den førende søfartsnation, og hvor man opbyggede kolonier og havde en driftig handel, var det selvfølgelig en katastrofe, hvis søfolkene ikke præcist kunne beregne, hvor på havet de var. Tit forsvandt skibene med mand og mus, fordi søfolkene ikke kunne beregne deres position præcist nok.
Stephen Gray (1666-1736)
"Newton´s Tyranny"Dette er faktisk titlen på en moderne bog om Flamsteeds og Grays skæbner under Newton og en nyvurdering af deres videnskabelige betydning (2001)! Se grønt link med referencer til denne tekst (om Newtons fjender) ved først at gå op for oven og vælge liste. Billedet nedenfor viser Newtons gravmæle i Westminster Abbey. Det ville ikke have glædet hans fjender!
|