Oversigt over Newtons arbejde med optik
Vi giver her en overordnet beskrivelse af Newtons tidligste arbejde, arbejdet med optik (lyslære). Det blev offentliggjort i Newtons første artikel, der kom i 1672. Beskrivelsen indeholder ikke tekniske detaljer. Hvis man er interesseret i at vide mere om fysikken i optikken, kan man gå til listen foroven og klikke på "Mere". Dér er der også en gengivelse af et lille stykke af Newtons oprindelige manuskript. Newton startede arbejdet med optik i midten af 1660'erne, og det blev som nævnt publiceret i en kort version i 1672. Den endelige version kom først i 1704 i værket Opticks. Newton arbejdede eksperimentelt med følgende emner:
1. Newtons første, revolutionerende artikel fra 1672I 1672 publicerede Newton sin første artikel: "A New Theory about Light and Colours". I denne epokegørende artikel redegør Newton præcist og alligevel livligt for sine berømte eksperimenter med lys ved hjælp af linser og prismer. Alt, hvad han fandt ud af om optik, står faktisk på disse 13 sider. Vi har selv oversat denne artikel fra 1672 fra engelsk til dansk. Oversættelsen står under 1672: Newtons originale artikel om optik. Newtons artikel er meget kortfattet skrevet. Hovedværket Opticks blev først skrevet og udgivet i 1704, og det er ikke et værk på 13 sider!
Konflikter og prioritetsstridigheder forfulgte Newton resten af livet. Han følte nok, især i starten, at det var ham, der blev forfulgt, men i London-årene var det nok så meget ham selv, der benyttede sin nye magtposition som præsident for Royal Society til at forfølge andre. Se mere om Newtons fjender i "1694 Newtons fjender". Newtons teori er, at lys er sammensat af uendelig mange "basisfarver", som ikke er modifikationer af hvidt lys. Denne ide blev betragtet som revolutionerende og førte til Newtons første hårde konflikter med Hooke. I den første artikel udtrykker Newton sig meget frit og ærligt. Det gør han aldrig mere. I de senere publikationer garderer han sig bag en form for tør og uforståelig matematik, især i Principia fra 1687. Som tidligere nævnt mistede han også indtil da næsten modet til at komme med flere publikationer, fordi kontroverserne var et chok for ham. Da Newton i 1669 bliver professor i matematik ved Cambridge Universitet, forlanger man her, at han hvert år afleverer sine forelæsningsnoter til universitetets bibliotek. Hans forelæsninger, som næsten ingen studerende fulgte, handlede i starten mest om optik og matematik. Som det fremgår, interesserede Newton sig ikke for undervisning. Han publicerede først for alvor sine tanker om optik i værket "Opticks" fra 1704, året efter at én af "hovedfjenderne", nemlig Hooke, var død. Se mere under "1694 Newtons fjender".
På Newtons tid foregik der en intensiv diskussion om lysets natur. Der var to konkurrerende fysiske teorier for lysets natur:
Newton lagde sig ikke 100 % fast på nogen af disse teorier, men han hældede mest til partikelteorien. Den store hollandske
fysiker, Christiaan Huygens (1629-1695) mente derimod, at bølgeteorien var den rigtige.
De to teorier/modeller kunne forklare hver deres eksperimentelle resultater. F.eks. vil lysstråler, der
krydser hinanden, ikke blandes. Dette fænomen kan bedst forklares ved, at lyset er bølger.
Pga. den enorme autoritet Newton fik i slutningen af sit liv, blev englænderne hængende fast i partikelteorien, også efter
Newtons død. Først ca. 100 år senere med Thomas Young (1773-1829) fik bølgeteorien igen vind i sejlene.
I sidste halvdel af 1800-tallet opstillede James Clerk Maxwell (1831-1879) sine berømte matematiske ligninger for lysets natur.
Nu så man på lyset som elektromagnetiske svingninger. 2. Spejlteleskoper
|
Hvis du støder på et ord, hvis betydning du ikke kender, så søg på ordet. |