Forside Søgning Liste

Denis Papin

1647 - ca. 1712

Denis Papin var et led i kæden af opfindere af dampmaskinen. Han var fransk, født i Blois mellem Orléans og Tours, 150 km syd for Paris. Han studerede medicin og fuldendte studierne i 1669. Men det var fysikken, der havde hans store interesse, og først i 1670-erne flytttede han til Paris, hvor Huygens ansatte den talentfulde unde mand som sin assistent. I Paris arbejdede han også sammen med Leibniz. Huygens anbefalede Papin at studere vakuums egenskaber, og Papin blev snart interesseret i at bruge et vakuum til at fremkalde bevægelse. I 1674 skrev han en artikel "Expériences du Vuide", "Erfaringer med det tomme rum", og i 1675 skrev han sammen med Huygens 5 artikler i Philosophical Transactions. Papins samarbejde med Huygens fandt sted i en meget venlig atmosfære. Der var ingen spor af det hemmelighedskræmmeri og den misundelse, som trivedes så godt i kredsen om Newton.
Boyle og Papin. Til højre ser man Papins højtryksmaskine.
Som mange andre protestanter blev Papin påvirket af den franske regerings tiltagende modvilje, og allerede i 1675 flyttede han til London. Her assisterede han Robert Boyle, både med eksperimenter og med Boyles forfatterskab. I den sammenhæng konstruerede han en forbedret luftpumpe med to cylindre. I 1679 fremviste han sin trykkoger med sikkerhedsventil for Royal Society, og i 1680 blev han på Boyles anbefaling medlem af Selskabet. Boyle opdagede i 1660 at lunkent vand begyndte at koge, når man stillede det under en glasklokke, og pumpede luften ud derinde. Papins eksperimenter viste, at en vædskes kogepunkt aftager når man formindsker trykket på væskeoverfladen. Efter et par år i England blev Papin inviteret til Venedig, hvor han tilbragte et par år. I 1684 tog han tilbage til England, hvor han for en sløj betaling blev "midlertidig eksperimentator".

I 1687 fik Papin et professorat i Marburg, 100 km øst for Køln. Her var han til 1696, og i dette 10-år udførte han mange eksperimenter med dampmaskiner. I 1696 flyttede Papin til Kassel lidt nord for Marburg, ved floden Wesers øvre løb. Her blev han til 1707. I hele perioden i Tyskland havde han en livlig korrespondance med Leibniz og - frem til 1695 - med Huygens, og han fortsatte arbejdet med dampmaskiner. I 1707 stod han for bygningen af en dampbåd, verdens først maskindrevne befordringsmiddel. Papin og hans familie forlod faktisk Kassel sejlende på Weser i dampbåden. Papin havde vist forestillet sig at nå frem til Wesers mundig i dampbåden. Men på grund af obstruktion fra besætningen nåede de ikke ret langt. Da Papin kom til England blev han ikke godt modtaget. Det kunne hænge sammen med hans tætte kontakt til Leibniz, der var en af Newtons yndlingsfjender. I London levede han ukendt og fattig, og han døde der formodentlig omkring 1712. Papin skrev livet igennem et stort antal artikler, men hans indsats blev, i hvert fald i England, ikke værdsat efter fortjenesteHvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.