Forside Søgning Liste

Papir


Papir blev først fremstillet i Kina ca. 100 e.Kr. Inden da havde man skrevet på papyrus, som er lavet af siv; på ler, som man skrev kileskrift på, og på pergament, som er lavet af skind. I Kina brugte man i starten klude til papirfremstillingen, og senere brugte kineserne også fibre af hør, hamp og bambus. Kineserne holdt imidlertid denne produktionsproces hemmelig, og der gik derfor flere hundrede år, før papiret spredte sig til først Centralasien, siden via araberne og spanierne til resten af Europa.

De første europæiske papirmøller blev oprettet i maurisk Spanien omkring 1150, men først i 1300-tallet blev der oprettet papirmøller i det øvrige Europa. De fleste brugte formodentlig vandmøller som drivkraft. Råmaterialet var klude; træ blev først brugt fra midten af 1800-tallet. Den første danske papirmølle blev anlagt i 1573, og omkring 1580 anlagde Tycho Brahe en papirmølle på Hven.

Papirfremstiling. Gennem vinduerne ser man møllehjulene, der driver stampeværket lige inden for vinduerne. Stampeværket sønderdeler råmaterialet, mest tekstiler, og blander det med vand til en blød masse. Manden til højre breder massen ud på en ramme med trådnet. Rammen rystes for at få fibrene til at filtre, og for at få noget vand af. Derefter lægges arkene til tørre, og en stak papirer presses plane i pressen i baggrunden. Lim og andre tilsætningsstoffer var nødvendige for at give papiret de ønskede egenskaber.

Allerede i 1300- og 1400-tallet bidrog papirproduktionen til bøgernes store udbredelse, også uden for Kirkens områder. Der dukkede nu bøger op på nationalsprogene, hvor størstedelen af bøgerne tidligere havde været på latin, og der kom nu også bøger, der handlede om andet end religion og filosofi.

Det er også interessant at notere sig, at det ikke blot var den langsomme og dermed dyre proces med at kopiere manuskripter, som fordyrede gamle bøger. Man har regnet ud, at inden papirets udbredelse i Europa, da man stadig brugte pergament, gik der skind fra 25 får til én bog!



Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.