Huygens arbejder med penduluret1.IndledningEfter at Columbus første gang rejste til Amerika, var lange sørejser blevet mere og mere almindelige. Det var derfor vigtigt at kunne bestemme breddegraden og længdegraden på et skib til havs. Breddegraden var let nok, den kan bestemmes på flere forskellige måder. F.eks. er (nord for ækvator) Polarstjernens højde over horisonten lig med stedets breddegrad. Men længdegraden er svær. Mange skibskatastrofer i perioden frem til ca. 1775 skyldtes, at man om bord på skibet havde bestemt længdegraden unøjagtigt. Den bedste metode til længdebestemmelse til søs og mellem kontinenterne, som man kendte i 1600-tallet, var baseret på tidsmålinger. Metoden bygger på, at for hver gang man bevæger sig 15° vestpå, skal man trække en time fra lokaltiden. Lokaltiden forstået som den tid, hvor solen kulminerer kl. 12. Hvis man bevæger sig 15° østpå, skal man lægge en time til. Lad os sige, at vi har to ure, et, der går efter lokal tid, og et andet, der viser klokkeslættet i London. Hvis nu f. eks. londonuret viser, at klokken er 20 i London, mens den lokale tid er 18, må man være på 30 graders vestlig længde, altså ude i Atlanterhavet. Problemet var, at man på den tid ikke havde ure, der gik med den nødvendige nøjagtighed. Denne problemstilling inspirerede Huygens til livet igennem at forsøge at konstruere tilstrækkeligt nøjagtige ure. Før Huygens opfandt penduluret kunne selv de bedste ure have en fejl på 100 sekunder pr. døgn. Med sine pendulure kom Huygens ned på en fejl på 10 sekunder/døgn. Men selv det var ikke nok til længdebestemmelse på langfart tilsøs, - hvor pendulure for øvrigt ikke duede på grund af skibets bevægelser. Huygens konstruerede godt nok et pendulur med henblik på benyttelse til søs, men det kom ikke til at virke i praksis. 2. Om pendulers svingningerHvis man starter to ens meterlange penduler samtidig, det ene med 5 graders udsving og det andet med 10 graders udsving, så vil man se, at de svinger i takt. Det tager altså samme tid for et pendul at svinge 5 grader som at svinge 10 grader. Men hvis man ændrer de 10 grader til f.eks. 80 grader, kommer de hurtigt ud af takt. Det tager længere tid for et pendul at svinge 80 grader end 5 grader. Når udsvingene er små, er svingningstiden for et pendul altså uafhængig af udsvingets størrelse. Det var, da man havde erkendt dette noget overraskende faktum, at man begyndte at lave pendulure. Her styrer et pendul, hvor hurtigt uret går. Tankegangen er følgende: Man kan ikke helt undgå, at udsvingene af et pendul i et ur i tidens løb ændrer sig en lille smule. Der kan komme lidt skidt i maskineriet. Den kæde, som et lod hænger i, bidrager mere til vægten, når loddet er langt nede, end når det er oppe. Og en fjeder, der er lige ved at løbe ud, trykker nok lidt mindre, end når den er stram. Sådanne fejlkilder kan man altså være ligeglad med, så længe udsvingene er små. Det var Huygens´ fortjeneste, at han som den første underkastede pendulsvingningerne
en teoretisk behandling.
Han betragtede først det, som man i dag kalder matematiske penduler. Et matematisk pendul
består af en partikel P
med masse M, der er ophængt i en masseløs snor af længden l. Huygens fandt ud af,
at når et sådant
pendul udfører små svingninger i en plan, da er svingningstiden T bestemt af
formlen Huygens´ udledning af denne formel var lang og kompliceret. Vi giver her en udledning, der bygger på differentialregning. Da Huygens fandt formlen. var differentialregning ikke opfundet.
Nu er vi så kommet til det sted i argumentationen, hvor vi antager, at udsvingene er så små, at vi
kan sætte sinv = v. Da s = lv, får vi så, at s = s(t)
kan bestemmes af differentialligningen Til slut i "1670 differentiation" har vi nævnt, at s(t) så må have formen Her er a og b konstanter, der afhænger af, hvor og med hvilken fart pendulet er sat i gang. s varierer altså sinusformet med vinkelfrekvens ω. Det betyder, at svingningstiden er Hvis svingningstiden er 2 sek. kaldes pendulet et sekundpendul. Dets længde er Hvis et sådant pendul bruges i et ur, siger uret et tik hvert sekund. Det er et tilfælde, at længden af et sekundpendul er så tæt på en meter. 3. Om Huygens´ urkonstruktionerHuygens var først og fremmest matematiker. Det, han interesserede sig mest for i ure, var, hvordan man får et ur til at gå med stor præcision. Han fandt tre løsninger på dette problem:
Omsætningen af en regelmæssig svingende bevægelse til en rotation af viserne i et ur frembød interessante tekniske vanskeligheder. Du kan læse om det under: "1656 Urets udvikling". Huygens tog livet igennem initiativ til konstruktion af en lang række ure, hvoraf flere satte verdensrekord i nøjagtighed. Under denne virksomhed arbejdede Huygens tæt sammen med en række dygtige urmagere. Det var urmageren Salomon Coster fra Haag, som lavede de første pendulure i 1657, og som, efter aftale med Huygens, udtog patent på penduluret. Et af Costers ure fra 1657 findes endnu. Det kan ses på Boerhaave Museum i Leiden (Leyden) i Holland. 4. Beskrivelse af et af Huygens ure4.1. UrværketPå figur A viser vi et af Huygens´ ure. Det er plate 28 fra Huygens´ bog Horologium Oscillatorium fra 1673, med mine tilføjelser med rødt. Figur A indeholder 4 figurer, der har navnene Fig.I., Fig.II., Fig.III. og Fig.IV. Fig.I. viser uret, og på Fig.III. nederst til højre er der billede af uret set forfra i en anden målestok og med pendulet tegnet anderledes. Urets gang styres af et sekundpendul. Det er knap en meter langt, og dets bevægelse fra den ene side til den anden tager 1 sekund.
4.2. Hemværket Her kommer vi til de to egentlige vanskeligheder ved at lave et nøjagtigt ur. Først skal man have et eller andet, der bevæger sig med en periode på et sekund. Og dernæst skal man have et såkaldt hemværk, der omsætter denne bevægelse til rotationen af tandhjulene i et ur. Det første har vi beskrevet ovenfor. Det er et sekundpendul, der som nævnt er knap en meter langt. Hemværket er mere kompliceret. Huygens benyttede et "vergehemværk", også kaldet en "spindelgang". Det havde været kendt allerede i 13-hundredetallet og det blev i forbedrede udgaver brugt frem til midten af 18-hundredetallet. Her beskriver vi spindelgangen: Øverst oppe på figur A er der lige over kronhjulet en vandret hvid aksel. På den sidder der en hvid flap C , der peger lodret nedad. Og længere til venstre på den hvide aksel sidder der en mørk flap B, der peger skråt ud mod iagttageren. Pendulets bevægelse forplanter sig via armen A til en rotation frem og tilbage af hvide aksel. Så flapperne drejer sig ca 90° frem og tilbage og en svingning frem og tilbage tager 2 sekunder. Vi tænker os at pendulet er sat fast på den hvide aksel på en sådan måde, at når pendulet hænger lodret nedad, da peger den hvide flap skråt fremad, og den mørke flap peger skråt bagud. Flapperne skal være så lange, at kronhjulet i denne stilling ikke kan passere dem, og de skal være så lange, at de næsten kan nå ned i bunden af et tandmellemrum. Vi kender ikke deres præcise længde. På billedet nedenfor beskriver vi, hvordan kronhjulets bevægelse dannes. Vi tænker os at tænderne er nummererede fra 1 til 15. Af praktiske grunde har vi kun tegnet dels de tre tænder, der ligger under den hvide flap samt de tre tænder, der ligger under den sorte flap, altså længst væk fra iagttageren. Den grå ellipse angiver hvor resten af kronhjulet er, og pilene angiver rotationsretningen. I højre søjle ses pendulet. Her ses den hvide aksel fra dens højre ende. Man skal altså her tænke sig, at den hvide flap er nærmere iagttageren end den sorte. Vi viser 5 øjebliksbilleder med ½ sekunds mellemrum.
Der er altså hvert sekund en kort periode, hvor kronhjulet drejer den forkerte vej. Det er ikke en fejl, der summeres, så den påvirker ikke urets nøjagtighed. Men denne uregelmæssige bevægelse bevirker øget slid på flapperne, på kronhjulet og i lejerne. Denne fejl kan vist ikke undgås med spindelgangen, men der er i årenes løb gjort meget for at formindske den. Jeg ved ikke om Huygens kendte til dette arbejde. På figur A, øverst til højre kan man se, at den øverste del af pendulophænget er to snore, der bevæger sig
mellem skabelonerne K. Disse skabeloner bevirker ved store udsving en afkortning af pendullængden. De
bevirker derfor, at svingningerne selv ved store udsving bliver ret ligetidige. I sine første ure
formede Huygens skabelonerne på baggrund af eksperimenter. Senere lavede han en vidunderlig teori
om deres form. Læs om det under: "1656 Huygens". Når vi her skriver"vidunderlig", er det teorien, vi beundrer.
I praksis viste det sig, at det ikke virkede efter hensigten, så det har ikke været brugt. 4.3. Optrækket
Og hvad er så ideen? Jo, Det store lod 5 hiver hele tiden nedad i trisse 1 med halvdelen af sin vægt, både under optrækket og under normal gang. Trisse 1 sidder fast på 80-tands tandhjulet, og derfra går trykket videre opad i tandhjulskæden, helt op til kronhjulet. Trykket virker sådan, at den forreste del af kronehjulet presses mod højre. Trykkets styrke bestemmes af det store lod 5. 4.4. Afslutning Senere arbejdede Huygens sammen med en meget dygtig parisisk urmager, Isaac Thuret, som også arbejdede sammen med Ole Rømer. Et af hans ure findes på Kroppedal Museum uden for København.
Vi slutter her med et stykke kladdepapir, som Huygens skrev den 20. januar 1675. Øverst til venstre er der billede af en uro, og dateringen står midt på billedet. Det er formodentlig den første beskrivelse af en uro!
|