Parameterfremstillinger og buelængde1. ParameterfremstillingerNår man skal beskrive en kurve i et koordinatsystem, er en af mulighederne, at kurven er grafisk billede af en funktion y = f(x). Der er imidlertid ikke så mange kurver, der kan beskrives på denne måde. Det kræver jo, at en lodret linie kun skærer kurven i ét punkt. I stedet bruger man tit parameterfremstillinger, når man skal undersøge en kurves egenskaber. En parameterfremstilling er et udtryk som (x,y) = (f(t), g(t)). Når t varierer, eventuelt kun i et begrænset område, gennemløber (x,y) en kurve med den angivne parameterfremstilling. Lad os f.eks. tage parameterfremstillingen (x,y) = (cost, sint). For enhver værdi af t vil (x,y) opfylde ligningen x2 + y2 = 1. Parameterfremstillingen fremstiller derfor enhedscirklen med centrum i (0,0). Hvis t varierer frit, gennemløbes cirklen uendelig mange gange. Hvis 0 ≤ t < 2π, gennemløbes cirklen præcis én gang. Koordinatfunktionerne i parameterfremstillinger opfattes som koordinater for stedvektorer ud fra koordinatsystemets begyndelsespunkt. Her følger nogle andre vigtige parameterfremstillinger: (x,y) = (a + bt, c + dt) = (a, c) + t(b, d) fremstiller en ret linie gennem (a, c) med hældningskoefficient α = d/b. (x,y) = (a + rcosωt, b + rsinωt) = (a, b) + r(cosωt + sinωt) fremstiller en cirkel med centrum i (a, b) og radius r. Hvis t betyder tiden, gennemløbes cirklen med konstant vinkelhastighed ω. (x,y) = (acosωt, bsinωt) fremstiller en ellipse med centrum i (0,0) og halvakser a og b. Man kan vise, at parameterfremstillingen (x,y) = (acosωt + bsinωt, ccosωt + dsinωt) fremstiller en ellipse, lige meget hvilke værdier konstanterne a,b,c,d og ω har. (Det kan dog også være et liniestykke eller et punkt). Parameterfremstillinger er særlig vigtige, når man skal beskrive et punkts bevægelse i tidens løb. Så betyder t tiden.
2. BuelængdeVed integration kan man også finde buelængder. Selve formlen er god nok, men det integral, der indgår, er i mange tilfælde svært at udregne, og der er endda mange tilfælde, hvor integralet ikke kan udregnes ved hjælp af de almindelige kendte funktioner. Vi vil finde længder af buer på en kurve med parameterfremstillingen (x,y) = (x(t),y(t)), hvor t er en parameter, der gennemløber et eller andet interval. Når t gør det, vil punktet (x,y) gennemløbe en kurve, som man orienterer med en pil. Det skal være sådan, at når t vokser, bevæger punktet (x,y) sig i pilens retning. En bue fra A:(x(t1), y(t1)) til B:(x(t2), y(t2)) på kurven har så positiv længde, når t2 > t1, ellers er længden negativ.
Lader vi nu t→0, får vi en ligning mellem de tre differentialkvotienter: ![]() For at få nogle overskuelige formler går vi nu over til at bruge Newtons betegnelse for
differentialkvotient: Når han satte en prik over funktionsnavnet, betød det differentialkvotienten. Så
får den sidste formel følgende udseende: ![]() Da s er en voksende funktion af t, skal der intet minus foran rodtegnet. Vi kan nu finde
s selv ved integration. Da s(to) = 0 bliver resultatet, at ![]() Som nævnt ovenfor er dette integral tit vanskeligt eller endog umuligt at udregne. Men vi tager et eksempel, hvor det kan lade sig gøre.
![]() hvilket også kan regnes ud på en god lommeregner. Heraf fås så, at den søgte buelængde bliver ![]() et resultat, der stemmer rimelig godt med figuren. Til sidst vil vi finde et udtryk for s´´(t), som spiller en rolle i andre sammenhænge.
|