Forside Søgning Liste


Historien om Antikytheramekanismen


I 1901 fandt man et gammelt skibsvrag ud for den lille græske ø, Antikythera, som bl.a. rummede nogle korroderede fragmenter af et mærkeligt bronzeinstrument. Dette instrument ser ud til at være en mekanisk anordning til at beregne sol- og måneformørkelser, planeternes positioner, og kalenderproblemer. Man taler om et planetarium eller en himmelregnemaskine. Man mener i dag, at det stammer fra perioden ÷150 - ÷100.

Der er interessant, at én af den store græske matematiker, fysiker og opfinder Archimedes´ (÷250) opfindelser formodentlig havde samme funktion. Der er ikke bevaret nogen fysiske rester af Archimedes´ instrument; men romeren Cicero nævner, at general Marcellus, som erobrede Archimedes´ hjemby Syrakus for romerne, hjembragte 2 eksemplarer af et sådant instrument.

Antikythera mekanismen virker teknisk meget avanceret, og man har ikke andre fund af så avanceret teknik før ca. 1000 år senere. Men selvfølgelig ved vi ikke helt sikkert, om Antikythera instrumentet er en direkte efterkommer af Archimedes´ instrument.


Antikythera mekanismens hovedfragment

I de sidste ca. 50 år har forskere arbejdet på højtryk for at finde ud af instrumentets præcise virkemåde og formål. I de sidste ca. 10 år har forskerne anvendt ultramodene tekniske metoder til billedbehandling, bl.a. computer tomografi, som har givet større og større indblik i mekanismen. Men man har ikke hele instrumentet bevaret, blot nogle fragmenter. Den berørete videnskab kaldes archaeoastronomi.

Man har ved de nye metoder bl.a. fundet en række inskriptioner på græsk på fragmenterne, som virker som en slags "manual". I en artikel i Nature fra 2008 skriver nogle af forskerne, at man i dag mener, at en hovedfunktion ved instrumentet var at lave kalenderberegninger for placeringen af Olympiaderne.

Skematisk gengivelse af instrumentets mekanisme

Forskerne har dels arbejdet enkeltvis eller parvis; men for nogle år siden blev der oprettet en international arbejdsgruppe, hvis hjemmesideadresse står i referencerne.

Hvis man vil se flere billeder og evt videofilm af Antikythera mekanismen og arbejdet med den, så kan man klikke på forskellige eksterne links i nogle af referencerne på Nettet fra bl.a. Wikipedias artikel.

De fysiske rester af instrumentet ligger i Bronzesamlingen i Det Nationale Arkæologiske Museum i Athen. Her og på forskellige museer i USA er der også forsøg på at lave rekonstruktioner af hele mekanismen.

Antikythera mekanismen har vakt stor ståhej, både i forsknings- og museumsverdenen og i medierne. Se referencerne. Nogle af de nye ideer virker imidlertid lidt luftige. Medierne ynder at tale om en tidlig "analog computer"! Men interessant er dette tidlige fund af avanceret teknologi alligevel!Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.