BIOGRAFI AF ERATOSTHENES
Forside Søgning Liste


Eratosthenes


÷284 - ÷202


Eratosthenes var græker. Han stammede fra Syene (Kyrene) - som lå i vore dages Libyen - og studerede i Athen. Han var en af oldtidens mest alsidige forskere. Han arbejdede inden for sprog, historie, litteratur og - især - naturvidenskab. Hans mest berømte skrift er "Om målingen af Jorden". Det er gået tabt, men kendes i afskrift hos Cleomedes. Vi beskriver dette arbejde i vores mere.

Som alle de unge overklassedrenge må Eratosthenes have studeret på det lokale gymnasium, det hed det virkelig, og han blev en fantasifuld digter. Han skrev et værk som - oversat til dansk - hed "Olympiske Vindere" . Her skrev han hvem der vandt i de olympiske lege, der fandt sted i en længere årerække. Disse arbejder fik den ægyptiske farao Ptolemæus den Tredie til i år -245 at udpege Eratosthenes som leder af bilioteket i Alexandria, hvor han boede resten af sit liv. På bilioteket underviste han Faraos sønner og han sørgede for at alle bøger blev kopieret, så det ikke var en skandale, hvis der blev en bog væk.

I en periode blev Eratosthenes nær ven med Arkimedes. Eratosthenes havde det synspunkt, at der i ethvert land var både dygtige og dumme indbyggere. Her var han uenig med Arkimedes, der mente, at Jordens indbyggere skulle opdeles i Grækere og Barbarer, og at grækere ikke skulle få børn med Barbarer.

Som gammel blev Eratosthenes nærmest blind, og han sultede sig selv ihjel, 82 år gammel.Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.