Forside Søgning Liste

Romersk akvadukt i byen Segovia i Spanien

En Akvadukt er en form for vandledning, der i romertiden blev bygget med det formål at lede drikkevand fra kilderne, tit oppe i bjerge, ned til byerne i lavlandet. Akvadukten blev typisk bygget som en bro, der leder vandet over en dal. Romerske akvadukter findes mange steder i Europa. Der findes også akvadukter i Indien.

I Spanien ligger byen Segovia på toppen af et lavt fjeld, 70 km NØ for Madrid. Bjerget er omgivet af en dal. Beliggenheden var i romertiden hensigtsmæssig, når byen skulle forsvares, men det var et problem, at der ikke var vand oppe på bjerget. Derfor blev der bygget en akvadukt, så vand kunne løbe over dalen. Akvadukten forsynede Segovia med vand indtil midten af 1800-tallet.

Akvadukten i Segovia er et fantastisk vidnesbyrd om den romerske kulturs teknologiske formåen. Den er først fornylig dateret, ved hjælp af nogle spor af en indskrift, der har været meget vanskelig at tyde. Resultatet var, at akvadukten blev bygget under den romerske kejser Domitian, der regerede i perioden 81 - 96 e.Kr.

Før romertiden var Segovia beboet af en befolkningsgruppe der hed Vaccaei, men romerne sendte en hær til stedet. De erobrede byen og bosatte sig senere i den. Stedet forblev under romersk herredømme i lang tid. - Ja, også dengang var der kampe mellem forskellige befolkningsgrupper.

Vandet løb oppe i en rille på toppen af akvadukten, og det stammer fra en flod på et bjerg ca 15 km fra Segovia. Til at begynde med løb det i en kanal og på et kort stykke gennem en tunnel. Nærmere Segovia løber det 700 m i en kanal med en hældning på 1cm per meter. Ca 1 km før man når akvadukten begynder vandet at løbe i en kanal af sten, der fortsætter oven på Akvadukten. Når man går langs med den her, går man ned af bakke, mens vandet fortsætter næsten vandret. Der kommer så højere og højere buer under kanalen, senere bliver det en dobbelt række, og det fortsætter, indtil man ser akvadukten som vist på billedet. Den maksimale højde er ca 30 meter. Der er 167 buer ialt. Kanalen oppe på toppen er ½ meter bred og ½ meter dyb, og de bærende piller nederst er 3 m×2,5 m i tværsnit. Byggematerialet er omhyggeligt tildannede granitblokke, og der er ikke anvendt mørtel. Jeg ved ikke, hvordan man har tætnet kanalen.


Romersk akvadukt i byen Segovia. En af forfatterne til denne hjemmeside står foran den midterste søjle.


Luftfotografi af akvadukten
Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.