Forside Søgning Liste

Aristarchos


Aristarchos fandt de første astronomiske afstande, nemlig Månens størrelse og dens afstand fra Jorden. Det var en fantastisk opdagelse, at man uden måleinstrumenter kunne finde disse tal. Her vil vi forklare metoden ved hjælp af figuren nedenfor.

De grå områder på figuren er Månens og Jordens helskygger. Hvis man er inde i en helskygge, kan man ikke se noget af solen. Beregningerne tager udgangspunkt i to observationer:

1. Der findes både totale og ringformede solformørkelser. Ved en ringformet formørkelse når Månens helskygge ikke helt ned til Jorden, så man ser en ring af solranden rundt omkring Månen. Det viser, at månens helskygge ender lige i nærheden af jordoverfladen. Længden af Månens helskygge er altså lig afstanden mellem Månen og Jorden.2. Ude i Månens afstand er Jordens helskygge tre månediametre bred. Dette kan med nogen nøjagtighed iagttages ved at se på skyggens krumning på måneoverfladen, når Månen er halvt tildækket. Man får større nøjagtighed ved at vælge en måneformørkelse af stor varighed. I det tilfælde er Månen nemlig helt formørket i tre gange så lang tid, som det tager Månen at blive formørket. Derfor er der plads til tre måner tværs over Jordens helskygge i Månens afstand.

Af den anden observation følger, at afstanden fra de tre måner til spidsen af Jordens helskygge er tre gange længden af månens helskygge. Benyttes den første observation nu fås, at Jordens helskygge er fire gange så lang som Månens. Men så må Jorden være fire gange så stor som Månen. Faktisk er Jordens diameter ca 12800 km og Månens 3480, så forholdet er ca 3,7.Når man først har fundet Månens størrelse er det let at finde dens afstand: ½° er 0,0087 radianer, så afstanden a bliver 3400/0,0087 km= 390.000 km, hvor det korrekte er 384.000 kmHvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.