Forside Søgning Liste

Christoffer Columbus


Vi har sat gåseøjne om "opdagede" Amerika, for det første fordi indianerne og eskimoerne jo var rejst til Amerika lang tid forinden, og for det andet fordi der tidligere havde været både nordboere og andre i Amerika.

Jordklodens størrelse kendte man nogenlunde godt på Columbus tid, og man måtte derfor ligefrem kunne regne sig til , hvor langt der ville være til Asien over Atlanterhavet. Astronomen Toscanelli, som rådgav Columbus, havde imidlertid fået den fejlagtige opfattelse, at den kendte del af verden strakte sig over 2/3 af Jordens omkreds, så der kun skulle være 1/3 af omkredsen over Atlanterhavet.

På sejladsen over Atlanterhavet mod Amerika opdagede Columbus, at kompassets misvisning skiftede fra vestlig til østlig. Dette pegede frem mod erkendelsen af, at Jordkloden er en stor magnet, og at geografisk nord og magnetisk nord ikke falder sammen.

Columbus havde en kopi af Regiomontanus Efemerider med til brug for navigationen. På sin fjerde rejse brugte han dem bl.a. til at skræmme fjendtlige indianere på Jamaica til overgivelse, da han kunne forudsige den måneformørkelse, der fandt sted den 29. februar 1504. - Selv om vi har denne historie fra en pålidelig kilde, kan det jo være en anekdote. Tilsvarende anekdoter er velkendte , se ÷2128 Hi og Ho her, Tintin i "Soltemplet", samt Rider Haggards "Kong Salomons Miner".
Hvis du støder på et ord,
hvis betydning du ikke kender,
så søg på ordet.