Forside
Søgning
Newtons arbejde med Keplers loveKepler fandt tre love for planeternes bevægelser, arealloven (2. lov), baneloven (1. lov) og afstandsloven (3. lov). Kepler fandt lovene empirisk, altså erfaringsmæssigt. På basis af Tycho Brahes observationer beregnede han banerne punkt for punkt og opdagede, at de inden for målenøjagtigheden passede med de 3 love. Det er naturligt, at senere fysikere på den baggrund søgte efter mere almene naturlove, der som konsekvens havde Keplers love. Mange fysikere deltog i dette arbejde, bl.a. Huygens, Wren, Hooke og Halley, men prikken over i-et var Newtons arbejder. Her skal vi ret detaljeret beskrive den sammenhæng, som Newton fandt mellem Keplers love på den ene side og gravitationsloven og Newtons bevægelseslove på den anden. Vi starter med 1. AreallovenKeplers areallov siger, at en planet bevæger sig på en plan kurve på en sådan måde, at liniestykket fra Solen til planeten i lige lange tider overstryger lige lange arealer. Her er Newtons resultat, at arealloven er ensbetydende med, at planeten hele tiden har en acceleration rettet mod Solen. Vi viser først, at når accelerationen er rettet ind mod Solen, da gælder arealloven.
Vi vil ikke gennemgå beviset for, at når arealloven gælder, da vil accelerationen hele tiden være rettet mod Solen. Beviset foregår stort set på samme måde. Den eneste ændring, der sker, er, at denne gang ved man, at trekanterne SBP og SBC har samme areal, og så kan man naturligvis slutte, at de to h - er er ens. Arealloven er altså ensbetydende med den del af gravitationsloven, der handler om gravitationens retning. Herover viser vi den illustration fra "Principia",
|
Hvis banekurven for et punkt P er en ellipse, og hvis accelerationen hele tiden er rettet mod et brændpunkt S, da vil accelerationen være omvendt proportional med kvadratet på afstanden SP. |
Beviset for denne sætning er ret kompliceret. Hvis du gerne vil se beviset, skal du klikke her.
Hvis du har været omme og se på beviset, vil du nok være enig i, at det er svært at forestille sig, hvordan Newton har fået de mange uventede ideer. Måske har han først tænkt helt anderledes og har senere fået det omsat til et formelt bevis, der fulgte tidens spilleregler. Spillereglerne sagde blandt andet, at den klassiske græske geometri var et mere solidt grundlag end den nyere analyse, som var under opbygning af Newton selv, og af Leibniz. Men tilfredsstillende kan man ikke sige, at beviset er. Man siger jo ikke, "nå derfor!" til sig selv, når man har læst beviset. "En matematisk sætning er kun helt tilfredsstillende bevist, når det er muligt at overse betydningen af hvert enkelt led i beviskæden." Det er en - ret beset menneskevenlig - tese i min ungdoms højtelskede foresattes disputats.
Newton viste også, at parabel- og hyperbelformede baner har samme egenskab som ellipserne. Han viste derimod, så vidt vi ved, ikke sætningen den anden vej. Det blev senere vist af Johann Bernoulli.
De to love, som vi nu har skrevet om, handler begge om, hvordan en planet bevæger sig.
Først i den tredje lov sammenligner man,
hvordan to planeter bevæger sig. Den tredje lov siger, at jo længere væk fra
Solen en planet befinder sig, jo større omløbstid har den. Men sammenhængen mellem middelafstanden R og omløbstiden T
er lidt kompliceret: Når R bliver dobbelt så stor, bliver T ganget med √8. Reglen siger, at brøken
Vi betragter nu to planeter, en blå med baneradius R, fart V,
omløbstid T og acceleration W, og en grøn, hvor de tilsvarende størrelser betegnes med små bogstaver. Da nu
V = 2πR/T får vi af accelerationsformlen, at
|
Af denne formel aflæses følgende to resultater:
Hvis accelerationerne forholder sig omvendt af afstandenes kvadrat, vil |
Hvis | vil accelerationerne forholde sig omvendt af afstandenes kvadrat. |
Afstandsloven er altså ensbetydende med, at planeternes accelerationer aftager med kvadratet på afstanden til Solen.
Alle de ting, vi har vist her på siden, passer med gravitationsloven. Dels siger den jo, at kraften -
og dermed accelerationen - er rettet
mod Solen, og dels har den i udtrykket for kraften et R2 i
nævneren. Så Newton har fundet to almene
naturlove, nemlig gravitationsloven og Newtons 2. lov, der som konsekvens har Keplers love.
Hvis du støder på et ord, hvis betydning du ikke kender, så søg på ordet. |